Golvbeläggningar

 

 

 

Plastgolv

Plastgolvet är fortfarande den vanligaste golvtypen. Fördelen med ett plastgolv är att det är att det är lätt att lägga. Dagens stora utbud av mönster kombinerat med flera olika bredder på golvet gör att det för många blir ett enkelt val. Till normalstora rum, kan man idag köpa plastgolvet i ett stycke. Även ett plastgolv kan läggas "flytande" alltså utan lim, men det finns vissa plastgolv som är mer lämpade för det ändamålet. Ett plastgolv är lättstädat, mycket tack vare att det inte finns några smutssamlande springor eller skarvar. Den "skarvfria" ytan gör att golvet är väl lämpat att torka av med en torr, eller lätt fuktad trasa för att snabbt samla upp damm och smulor. Oftast räcker det med att dammsuga eller sopa golvet vid lätt nedsmutsning.

Nackdelen med ett plastgolv är att det är känsligt för repor och lätt får fläckar av pennor, eller mörka skosulor. Men med rätt skötsel kan man förlänga golvets livstid avsevärt. Torka genast upp spill innan det har hunnit torka. Sätt möbeltassar på din möbler så undviks märken och repor, men undvik möbeltassar av gummi som kan missfärga golvet. Ett lite tunnare plastgolv kan vara ett nog så bra alternativ i till exempel hobbyrum, kök eller Tonårsrum där golvet kanske byt oftare och då heller inte får kosta så mycket.

 

Linoleumgolv

Linoleum är uppbyggt av naturliga förnyelsebara råvaror. Huvudbeståndsdelen är linolja blandat med harts, kalksten och naturliga pigment. Resultatet är en ytterst hållbar och miljövänlig golvbeläggning. Linoleum har existerat i 150 år - ända sedan skotten Fredrick Walton kom på att blanda råvarorna till ett helt nytt och mycket slitstarkt golvmaterial, har linoleum en avgörande roll som golvbeläggning världen över.
Materialen i ett linoleumgolv är huvudsakligen naturliga, och får därför märkas med den Nordiska Miljömärkningen Svanen.
Linoleum läggs med fördel i offentliga miljöer och i hyreslägenheter på grund av dess slitstarkhet och dess tidlösa utseende. Detta golv lämpar sig även bra för mönsterläggning.

 

Trägolv

Trä är ett varmt, ombonat och behagligt material. Att gå barfota på ett äkta trägolv är en behaglig känsla. Golvet har en naturlig svikt som dämpar "klapprande" ljud, och materialet hjälper till att hålla ett behagligt inomhusklimat. Trä har bra isolerande förmåga vilket gör att golvet känns varmt och skönt att gå på.
Ett trägolv blir aldrig omodernt, utan blir bara vackrare med åren. Oavsett vilka trender som råder inom inredning är trägolv alltid rätt, och går att kombinera med många olika inredningsstilar. Just nu är trägolv på stark frammarsch, och det finns inget som pekar på att trenden inte skulle hålla i sig. Ett trägolv ställer vissa krav på läggning och underhåll, men sköter du det rätt kommer det att hålla i generationer.

 

Träslag och dess hårdhet

År 1900 presenterade Svensken Johan August Brinell en metod för att mäta hårdheten hos olika metaller. Metoden används idag 100 år senare, även på trä. Man kan med denna metod med en kula under tryck mäta hur hårda de olika träslagen är i förhållande till varandra.

Högst tal är hårdast:
Merbau 5,5 Lönn 4,8 Ask 4,0 Bok 3,8 Ek 3,7 Björk 2,6 Furu 1,6 Gran 1,4

 

Massivt Trägolv

Trägolv kan vara av två typer; den massiva brädan eller flerskiktsbrädan. Den massiva golvbrädan är av trä, helt igenom. Det är en ren naturprodukt, och innehåller inga kemikalier eller lösningsmedel som kan orsaka allergier. Det här var förr den enda typen av golvbräda, och den används idag ofta vid renovering av gamla hus och vid lagning av gamla golv. Massiva golvbrädor säljs av vissa golvfabrikanter, men kan också beställas direkt från brädgården. Det kan vara bra att jämföra priser och kvalitet hos olika leverantörer, och ett viktigt krav är att golvbrädorna är väl torkade.

Trä är ett levande material och den massiva brädan kan i vissa fall kupa sig, eller skåla sig, efter läggning om brädorna varit för fuktiga vid läggningen av golvet. För att motverka detta förses därför ofta de massiva brädorna med spår på undersidan för att minska rörelserna i träet. Det är också viktigt att låta golvbrädorna ligga i rumstemperatur cirka ett dygn innan man börja lägga golven på plats. Det massiva trägolvet köps oftast obehandlat, men det ökade efterfrågan på trägolv har medfört att man nu också kan hitta golv som ytbehandlats.

 

Lamellgolv

Lamellgolv består av flerskiktsbrädor som är uppbyggda av trä av olika lager, vilket ger ett mer formstabilt golv. Brädorna består av ett ytskikt av äkta trä. Under detta ligger en furuskiva, spånskiva eller en skiva av HDF, och underst ett skikt av fanér.
Fiberriktningen ide olika skikten ligger vinkelrätt mot varandra, vilket gör att skikten "låser" varandra och minskar träets rörelser. Detta gör att ett golv av flerskiktsbrädor inte påverkas lika lätt av luftfuktighet och årstider och därmed minimeras bland annat risken för springor mellan brädorna. Oftast köper man ett färdigbehandlat lamellgolv, lackat tre till fem gånger.

 

Parkettgolv

Det vi ursprungligen menade när vi talade om parkettgolv var ett massivt trägolv. Korta stavar av trä lades i ett speciellt mönster för att få liv och lyster. Det var ett mycket exklusivt golv, dels för att det tog tid att lägga, och dels för att träslaget vanligtvis var av ek eller bok. Idag används benämningen "parkettgolv" först och främst när man talar om lamellbrädor som har ett ytskikt av trästavar lagda i det specifika mönstret.


Välj rätt tjocklek

Ett tunnare golv är lättare att lägga. Tjocklekar upp till ca 14mm kan läggas "flytande", d.v.s. ovanpå ett gammalt golv. Golvet hålls sedan enbart på plats med golvlisten. Numer kan man välja mellan limfria golv och den mer traditionella limningsbara sorten, där brädorna limmas samman vid läggning.

Fördelen med det tunnare golvet är att man inte behöver kapa dörrar eller höja några trösklar för att kunna lägga in det. Det kan däremot inte slipas om hur många gånger som helst.

Ett tjockare golv kräver större ingrepp vi läggningen, och skall inte läggas "flytande" Utan spikas eller skruvas fast. I gengäld har det ett större slitskikt och kan slipas om Många gånger. När det väl är på plats är det golv som håller i många generationer.

 

Laminatgolv

Laminatgolv är precis som lamellgolv uppbyggt av en stomme av trä eller spånskiva. Men till skillnad från lamellgolvets ytskikt av äkta trä, så har laminatgolvet ett ytskikt av fotograferat trä. Det är med andra ord papper som under tryck fått hårdare konsistens. Över detta ligger sedan flera lager av skyddande lack. Den största fördelen med ett laminatgolv är att det är lättskött och har en oerhörd slitstyrka. Det tål vilda lekar, ivriga hundtassar och vassa klackar. Du kan till och med tappa en glöd- ande cigarett på golvet utan att det efterlämnar märken. Ett laminatgolv skall inte heller yt- behandlas efter läggning, utan är klart att använda på en gång. Och när du sedan bestämmer dig för att möblera om behöver du inte bekymra dig för märken efter tunga möbler, eller nyansskillnader på golvet där solen lyst in och blekt öppna golvytor. En annan fördel med laminatgolv är att det är jämförelsevis lätt att lägga. Tack vare dess tunna konstruktion krävs inga större ingrepp vid läggningen, utan det läggs "flytande" ovanpå det gamla golvet. Det finns också ett stort utbud av tillbehör i form av golvlister och övergångslister, vilket skapar ett fulländat resultat. Normalt underhåll är sedan att dammsuga golvet och ibland försiktigt torka av golvet med en fuktig trasa. Nackdelen är att det ser lite livlöst ut. Vilket det ju också är eftersom det bara är ett foto av trä, och inte har det äkta träets levande yta. Ett laminatgolv har inte det äkta träets svikt och ljuddämpande effekt, utan upplevs som lite "klapprande".

 

Klicksystemet

Brädornas spont och not är utformade så att de vid montering hakar i varandra. När man sedan med hjälp av en slagkloss knackar brädan på plats "klickar" fogen Ihop. Brädorna har då hamnat i exakt rätt läge och låser fast varandra. Även den som normalt sett inte anser sig vara händig kan prova på att lägga ett sånt här golv. Fördelen med dessa golv är att du lätt känner när brädorna verkligen är på plats, vilket bekräftas med den ena metodens "klick". En annan fördel är att hela golvet kan plockas upp och läggas i ett annat rum, eller tas med när du flyttar!

 

Kakel & Klinker

Klinker och kakel är hårda material som passar i utrymmen som utsätts för stort slitage och där det ställs stora krav på vattenläget. Exempel på det är kök, hall, badrum och tvättrum.

En stor fördel med ett klinkergolv är att det är tåligt och lättskött. Utspilld mjölk eller våta stövlar är inget problem. Det är bara att torka av med en fuktig trasa. Vätan kan inte här, som på till exempel ett laminatgolv, krypa in i skarvar och lösa upp de olika skikten.

Klinkers tillverkas av hårt bränd lera, och består enbart av naturmaterial. Något som är nog så viktigt att tänka på med kraftigt ökade allergier bland barn.
Kakel och klinkers känns alltid kalla om de läggs direkt på underlaget. I utrymmen där man vistas ofta, som kök och badrum, kombinerar därför många klinkers med golvvärme. Keramiska plattor är det idealiska materialet vid golvvärme eftersom de lagrar och leder värme lika effektivt som en kakelugn.

 

Golvvärme

Med golvvärme får man en behaglig inomhusmiljö. Fukten hålls borta och vatten torkar upp. I badrum slipper man spår av våta fötter, och i hallen torkar snabbt små pölar från våta skor.

Att installera golvvärme är idag inget problem. Utbudet på marknaden har ökat markant, och materialet har blivit mer lätthanterligt. Man behöver inte längre göra stora ingrepp för att lägga golvvärme, utan kan enkelt lägga det på det tidigare underlaget. Vid nybyggnation kan man välja mellan att installera vattenburen golvvärme eller elektriska slingor. Vid renovering är det vanligast med elektrisk golvvärme eftersom det inte kräver lika stora ingrepp vid installationen.

Värmekabeln levereras i mattor som enkelt rullas ut på golvet. Nätet som kabeln ligger i kan lätt klippas och formas efter hur ytan ser ut. Golvbrunnar, vinklar och vrår är med andra ord inga problem.

En annan ny svensk metod är Polyheatmattan, vilken är tillverkad av ett halvledande plast- material. Fördelen med denna metod är att mattan kan läggas även under fast inredning som köksskåp och wc-stolar. Vid eventuell ombyggnad eller flytt av köksinredningen råkar man då inte ut för några kalla hörn där tidigare inredning hindrat installering av värmeslingor. Du kan till och med spika igenom denna matta utan att det på något sätt förstör materialets värmeledande förmåga.
Oavsett vilken metod man använder skall anslutning och inkoppling alltid utföras av en behörig elinstallatör!

Golvvärmens effektivitet diskuteras ibland, och här går åsikterna isär. Några hävdar att det blir dyrare med golvvärme eftersom mycket energi går åt att just torka bort fukten i vissa utrymmen. Andra hävdar att så inte alls är fallet, utan att man istället kan spara mycket energi genom att sänka rumstemperaturen några grader. Värmen finns ju där man mest behöver den; i golvnivån.

En behaglig rumstemperatur betyder mycket för trivseln. Är man kall om fötterna fryser man om hela kroppen. Det är då lätt att falla för frestelsen att höja värmen för att slippa frysa. Med golvvärme kan du istället sänka rumstemperaturen och ändå inte frysa.

Har man små barn i familjen som tillbringar den mesta tiden på golvet kan det också vara avgörande för installation av golvvärme. Väljer du att installera golvvärme i något enstaka rum i huset är det oftast komforten som är avgörande för installation av golvvärme, och inte energifrågan. Ett varmt badrum, eller ett varmt och behagligt kök trots att det ligger mot norr, kan också få den effekten att vissa årstiders "ruggighet" inte känns lika besvärande. Man kan då spara energi genom att inte sätta på värmen i andra rum förrän yttertemperaturen krupit ännu längre ner.